Vissen is niet alleen een leuke hobby, maar ook erg rustgevend. Doordat je slechts met een ding tegelijkertijd bezig bent, kom je goed tot rust. Daarnaast heeft de natuur een rustgevende werking. Lijkt vissen je wel iets? Lees dan hier wat je moet regelen voordat je gaat starten met vissen.

 

Regel een VISpas

In de meeste Nederlandse binnenwateren heb je een VISpas nodig. De VISpas is 1 jaar geldig, dus je kunt voorlopig dan legaal vissen. Er zijn verschillende soorten VISpas. Met de VISpas-check kan je zien welke VISpas je moet aanschaffen. Voor kinderen heb je een speciaal JeugdVISpas. Je krijgt automatisch een VISpas als je lid wordt van een hengelsportvereniging, die aangesloten is bij een van de hengelsportfederaties van Sportvisserij Nederland. Met de VISpas mag je niet in alle wateren in Nederland vissen. Op de visplanner kan je zien waar je allemaal mag vissen. 

 

Schaf vismaterialen aan

Als je net gaat beginnen met vissen is het slim om nog niet te veel te investeren in materialen. Ervaar eerst of vissen echt iets voor je is. Ken je iemand die vist? Dan kan je vragen of je een aantal keer materialen mag lenen. Als je zelf je vismaterialen wilt kopen kan je een simpele visuitrusting aanschaffen. Je hebt in ieder geval een haak, loodje, lijn, vaste hengel en dobber nodig. Vergeet niet ook aas te kopen, zoals maden. Wil je met slecht weer vissen? Schaf dan een grote paraplu of visser tentje aan. Zorg ook voor een goede regenoutfit, zodat je niet ziek wordt.

 

Schaf eventueel een vissersboot aan

Je kunt aan land vissen, maar daarnaast kan je ook op een boot vissen. Hierdoor ontdek je nieuwe visplekken. Meestal is de kans op vangst dan ook groter. Met een vissersboot kan je achter je aas worden meegesleept. Zo vind je sneller roofvissen. Schaf pas een vissersboot aan als het vissen je echt bevalt. Anders is het zonde van je geld. Je kunt onder andere keuze uit een aluminium boot of een aluminium sloep. In een sloep heb je meer ruimte en kunnen er meer mensen met je mee varen. Het kiezen voor een sloep of boot gemaakt van aluminium heeft verschillende voordelen, zoals dat het brandveilig is, relatief licht, niet snel beschadigd en vrijwel geen onderhoud nodig heeft. 

 

Ken je iemand die houdt van vissen? Ga dan eens met diegene mee vissen. Zo kan je de juiste techniek vissen leren. Ervaren vissers hebben vaak trucjes om sneller vissen te vangen.